Motoren voor zonwering

Zonwering-Buismotoren 1

De motoren worden steeds stiller en intelligenter. Een obstakeldetectie en aanvriesbeveiliging is standaard in een gemiddeld rolluik en zipSCREEN. Sterker nog. Zelfs de buitenjaloeziemotor heeft aanvriesbeveiliging en hindernisherkenning in oprichting. Deze motor is van het merk Somfy en heet draadloos gestuurd: J4 io Protect en schakellaar gestuurd: J4 WT Protect. Daar de optrekbanden bij buitenjaloezieën behoorlijk rek hebben (1 %) is het geweldige van deze motor, dat hij de bovenafstelling nasteld. Het is normaal dat een motor in een knikarmscherm de doekrek compenseert en altijd netjes sluit. 

 

In bepaalde dak zonweringen zit een spanfunctie waardoor na het uitlopen van de zonwering het doek even wordt strakgetrokken. Het is dan ook normaal dat met al deze elektronica er vaker iets mis gaat. Dit kunnen we binnen korte tijd via internet bekijken en vaststellen. Ook hoe vaak de motor is gebruikt, hoe vaak op een hindernis gelopen, hoe vaak hij thermisch is uitgeslagen of welke maximale en minimale bedrijfsspanning hij genoten heeft. De specialist kan dan al vrij snel op afstand bepalen, of hij ter plaatse moet gaan en of hij een nieuwe motor mee moet nemen en welke.

 

Op rolluiken gebied is de grootste innovatie een feit geworden op motorengebied. De RS100io motoren van Somfy. De stilste motoren ooit, zijn van Somfy en wel het type RS 100. RS staat voor Roller Shutter. De motor is verkrijgbaar in 6 Nm, 10 Nm, 15 Nm en 20 Nm. Alle motoren van Somfy zijn behoorlijk stil, maar de RS100io steelt de show. Het loopgeluid van deze motor is minder dan de helft van de standaard Somfy motoren. De RS100io heeft tevens een soft rem. Als je de motor kort achter elkaar omhoog en omlaag stuurt, hoor je de rem niet.

 

Dat is bij de oude motoren een duidelijke klik van de remplaten, die door een elektromagneet van elkaar worden getrokken en door een veer weer op elkaar worden gedrukt. Dit geluid is dus bij de RS100io motor verleden tijd. Naast dat de motor gecontroleerd start, heeft hij ook een slow stop. Dit heeft als voordeel, dat een rolluik bij het opstarten met de RS100io motor mooi start en niet een "haperende" start heeft. Met het Set & Go tool kun je heel veel gegevens in de motor opslaan, zodat bij service de motor kan worden uit gelezen en precies kan worden vastgesteld:

* Hoe vaak de RS100io motor op en neer is gelopen

* Hoe vaak de RS100io motor op een hindernis is gelopen

* Hoe vaak de RS100io motor is gereset.

* Welke maximale spanning de RS100io motor heeft genoten

* Hoe vaak de RS100io motor thermisch is uit geslagen.

 

Met deze gegevens, kan de vakman de oorzaak van de storing vaststellen. Natuurlijk is de RS100io alleen draadloos via io-techniek te besturen op 868 MHz. Daar deze frequentie alleen voor besturingen is vrijgegeven en er alleen maar een puls signaal mag worden verzonden, is de 868 MHz een veel betere bandbreedte dan de oude 433 MHz.

 

Er is nu ook een Hybride RS100io motor uit, die ook met schakelaar te bedienen is voor renovatie doeleinden. Met deze Set & Go io Tool kunnen ook de snelheden van de motor worden aangepast. De hoge snelheid kan van 17 omwentelingen/min. ook terug gebracht worden naar 12 omwentelingen/min. De lag snelheid van de motor kan geprogrammeerd worden van 6 tot 10 omwentelingen/min.

 

Zodra de motor met een handzender of via Tahoma wordt bediend, loopt de RS100io motor de "hoge" snelheid. Zodra de RS100io motor "automatisch" bestuurd wordt door een Scenario van Tahoma of bijvoorbeeld een tijdklok, zal de RS100io de lage loopsnelheid gebruiken. Verder is een belangrijke ontwikkeling, dat de RS100io dubbel geïsoleerd is. Hij behoeft dus geen geaard stopcontact. De RS100io motor zoekt feilloos in een Plug Play modus zijn eindafstellingen op. De RS100io loopt hiervoor twee keer heen en weer en weet dan direct, in de richting waar de meeste kracht nodig is, is de omhoog richting.

 

Na vier cycli is de motor volledig in geleerd en blijft elke ca. 60 cycli zijn eindaanpassingen na stellen. Dit blijft dus de beste manier om de motor in te stellen. Door na de motor aan te sluiten op de stroom de RS100io aan te melden op de zender door omhoog en omlaag gelijk in te drukken en dan de programmeerknop in te drukken. De zender, Smoove RS100io, is nu in geleerd en na de twee cycli volledig automatisch ingesteld. Bij gebruik van de Set & Go io tool kunnen de snelheden worden aan gepast. Standaard staan deze op 17 en 8 omwentelingen. Ook kunnen dan extra gegevens worden in gebracht.

 

ROMA brengt al gegevens in van de order. Hiermee is de motor altijd perfect te traceren. Doordat de RS100io motor ook nog eens 140 mm korter is dan de bestaande Somfy io motoren. Dit is heel er handig bij smalle rolluiken. Nu moest al snel voor een andere motor worden gekozen. Deze z.g. S-motoren (S staat voor "short") konden ook niet met vaste instellingen worden voorzien maar kon alleen boven en onder op kracht afslaan. Dit probleem doet zich nu pas bij rolluiken voor met een breedte van minder dan 655 mm. Beneden deze breedte, kunnen alleen de Oximo S-io motoren worden toe gepast en deze zijn dan niet met de RS100io techniek, maar met de standaard io techniek uit gevoerd. De minimale breedte van een rolluik is dan 485 mm.