Knikarmschermen

Overdag een droom, 's avonds een waar genot. Een knikarmscherm combineert optimale zonweringtechniek met behaaglijk genieten op zonnige dagen en tot laat buiten kunnen zitten met een aangename temperatuur in de avond. De warmte die overdag het terras verwarmt komt tot laat in de avond vrij onder uw terrasscherm en zorgt voor een aangename temperatuur tot in de late uurtjes.

 

Bij sommige merken kunnen in de cassette geïntegreerde halogeenlampen zorgen voor verlichting van uw balkon of terras en zijn perfect met het zonnescherm gecombineerd. Zo heeft u licht, ook als de zon een tijdje is ondergegaan. Het doek kan niet uit één stuk. Het doek op een knikarmscherm hoort te bestaan uit banen. De zomen die de banen verbinden geven het doek stevigheid.

 

Een naadloos doek is minder sterk dan een banendoek. Deze banen hebben wel als nadeel, dat het bij het oprollen wat rimpelt. We noemen dit kraaienpootjes. Dit wordt vermeld in elke doekbrochure. Hoe groter het scherm, hoe meer dit probleem aanwezig is. Hoe beter de kwaliteit van het scherm, hoe minder extreem dit probleem.

 

Knikarmschermen kunnen tot een uitval van 5 meter worden geleverd. 4 meter uitval is redelijk normaal. Wat bij een Bij een knikarmscherm is de stevigheid van de muur bepalend wat er allemaal mogelijk is. Montage met chemische ankers is eigenlijk standaard. Vooral de hoogte van de muur bepaald de kracht die de muur op kan nemen. Verder moet hij degelijk gemetseld zijn en voldoende spouhaken bevatten. Als de muur normaal degelijk is vervaardigd moet dit alles geen probleem zijn om er een normaal knikarmscherm deugdelijk aan te monteren.

Vind een verkooppunt bij in de buurt

Voer uw postcode in om de dichtstbijzijnde dealer te vinden

Meer zien of mogelijk geïnteresseerd? Laat van u horen!

Verlichting

Bij sommige merken kunnen in de cassette geïntegreerde halogeenlampen zorgen voor verlichting van uw balkon of terras en zijn perfect met het zonnescherm gecombineerd. Zo heeft u licht, ook als de zon een tijdje is ondergegaan. Het doek kan niet uit één stuk. Het doek op een knikarmscherm hoort te bestaan uit banen. De zomen die de banen verbinden geven het doek stevigheid. Een naadloos doek is minder sterk dan een banendoek. Deze banen hebben wel als nadeel, dat het bij het oprollen wat rimpelt. We noemen dit kraaienpootjes. Dit wordt vermeld in elke doekbrochure. Hoe groter het scherm, hoe meer dit probleem aanwezig is. Hoe beter de kwaliteit van het scherm, hoe minder extreem dit probleem.

 

Knikarmschermen kunnen tot een uitval van 5 meter worden geleverd. 4 meter uitval is redelijk normaal. Wat bij een Bij een knikarmscherm is de stevigheid van de muur bepalend wat er allemaal mogelijk is. Montage met chemische ankers is eigenlijk standaard. Vooral de hoogte van de muur bepaald de kracht die de muur op kan nemen. Verder moet hij degelijk gemetseld zijn en voldoende spouhaken bevatten. Als de muur normaal degelijk is vervaardigd moet dit alles geen probleem zijn om er een normaal knikarmscherm deugdelijk aan te monteren.

Systeem: 2-buis / 3-buis

Met deze kreten worden heel veel vergissingen gemaakt. Veel eindgebruikers denken dat een 3-buis knikarmscherm, 3 knikarmen heeft. Dit is niet waar. Het 3-buis knikarmscherm kan 2 tot wel 6 armen hebben en 16 meter breed zijn met het doek uit een stuk. Het grote voordeel van een 3-buis knik arm is, dat ik zoveel bevestigingssteunen kan plaatsen als nodig en redelijk flexibel ben in waar deze steunen te plaatsen.

 

Een 2-buis systeem heeft altijd 2 knikarmen. De bevestiging zit nagenoeg altijd aan de buitenkant van het scherm en zijn vast bepaald.

 

De kwaliteit van een knikarmscherm zit hem voor de eerste plaats in de armen. Deze moeten de volgende eigenschappen hebben:

  • Stabiel, een hoge draagkracht om windbelasting te weerstaan en behoud van ingestelde hoek zodat na stellen tot een minimum beperkt blijft en de scharnierpunten hun passing blijven behouden.

  • Veerspanning, een hoge veerspanning in de arm zorgt voor het strak houden van het doek, zodat het bestand is tegen wind. De stelregel is: Zodra de windbelasting de armen doet in-scharnieren, dat het scherm omhoog gestuurd moet worden.

  • Nauwkeurig geproduceerd, zodra dit niet het geval is, zal het scherm deels uit gestuurd niet stroken aan de bovenkap. Als het scherm in is, moet de voorlijst stroken met de bovenkap. Als het scherm uit is, moet de voorlijst eveneens stroken. Als het scherm deels uit is, zal bij een kwalitatief minder scherm dit weleens niet zo kunnen zijn.

De volgende belangrijke eigenschap is een stabiele oprolbuis. Gebruikelijk is een 78 stalen buis maar de stabielere systemen zullen met een 85 bovenbuis werken. Ook zijn er buizen met een profilering en aluminium honingraad-oprolbuizen.

 

De laatste belangrijke eigenschap is een stabiele voorbuis. Als de oprolbuis en/of de voorlijst doorbuigt, zal dit een “zak” in het doek betekenen in het midden van het doek. De hoeveelheid van het doorzakken van het doek, bepaald ook de mate van rimpeling tijdens het oprollen.

 

Bij een 3-buis systeem staan de armen om te beginnen al beter verdeeld t.o.v. de voorlijst voor een gelijkmatige ondersteuning van het doek. Ook door het feit, dat dit systeem vaak geschikt is voor breedten ver boven de 6 meter is het zondermeer stabieler uitgevoerd dan een 2-buis. Ook kan er bij een 3-buis een glijlager in het midden worden geplaatst. Dit ondersteund de bovenbuis en beperkt de doorbuiging.