Rolluiken

Op het gebied van rolluiken hebben we de keuze uit voorzet of integreren, ook wel inbouwen genoemd. Inbouwrolluiken zijn mooi, of wat we eigenlijk bedoelen, niet zichtbaar. Kwalitatief zijn inbouwrolluiken zeker niet beter dan opbouwrolluiken. Rolluiken worden aangeschaft voor zowel beveiliging, isolatie tegen kou, als voor zonwering en afsluiting.

 

Bij zonwering en afsluiting is er geen verschil tussen op- of inbouw zolang de stilstaande luchtcolom tussen rolluikblad en kozijn even breed is. We streven naar een ruimte van minimaal 70 mm, daar deze optimaal isoleerd tegen warmte en kou. Als beveiliging en isolatie tegen de kou biedt een opbouwrolluik betere mogelijkheden.

 

Over het algemeen zijn rolluiken niet echt mooi om te zien behalve die van ROMA natuurlijk. Roma had als één van de eerste ronde rolluikkasten. De kast is in zowel ronde, als afgeschuinde of vierkante uitvoering verkrijgbaar. Deze kasten zijn in het algemeen twee tot drie maten kleiner dan bij onze collega's. Verder zijn Roma rolluiken standaard in wel duizend kleuren leverbaar. De motoren hebben een speciale ophanging waardoor ze 30% minder geluid produceren. De dikke geëxtrudeerde kasten geven geen overlast bij regen maar dempen juist het geluid. Bovendien zijn deze niet deuk gevoelig.

 

Bij Roma rolluiken kunt u voor grote maten prima terecht. Eén van de standaard lamellen gaan al tot 4 meter breed. Dit rolluik is bovendien niet eens duurder dan vergelijkbare uitvoeringen die maar tot 3 meter breed gaan.

 

Wanneer u een uitzonderlijk of een origineel rolluik wenst, bent u bij Roma aan het juiste adres! Alle opbouwrolluiken van ROMA produceren 30 % minder motorgeluid dan een collega rolluik met dezelfde motor. Dit komt door de geluidsarme ophanging van de motor. Nog een voordeel van deze ophanging is, dat de motor onzichtbaar wordt bevestigd aan de zij-kap van het rolluik. Extra smalle rolluiken hebben dit voordeel vaak niet. Standard ROMA rolluiken worden uitgevoerd met een Design-Onderlijst. Deze onderlijst sluit de pantseruitloop aan de onderzijde van de kast nagenoeg volledig af. Hierdoor wordt het rolluik in opgetrokken toestand veel minder snel vuil, de onderste 30 centimeter) deze onderlijst is veel stabieler dan een vlakke onderlijst en is een streling voor het oog.

 

Er kan gekozen worden uit 5 verschillende lameltypen. Deze rolluiklamellen hebben een dekhoogte van 34, 37, 44, 52 of 55 mm. De eerste vier zijn voor de standaard prijs. Tegen minderprijs kunnen kunststof lamellen gekozen worden, maar die wil ROMA liever niet leveren, daar wij voor kwaliteit gaan.

 

Kunststof lamellen zijn veel minder stabiel. Zeker bij hoge temperaturen. Transparant wat licht aangaat en dus niet geschikt om donker te maken en zeker niet geschikt voor grote afmetingen. Verder verkleurt de lamel enorm, daar PVC onder invloed van UV-licht zijn kleur verliest.

 

Kunststof lamellen worden anders gearretteerd dan aluminium lamellen. Daar de zaagkanten zijdelings in de geleider aanlopen geeft dit meer wrijving dan een aluminiumpantser. De arretteerkapjes geven een puntcontact in de geleider en lopen hierdoor veel geluidlozer en soepeler. Met vorst is er gevaar bij ruw bedienen, dat de PVC-lamellen stuk springen.

 

Bij alle ROMA voorzetrolluiken worden de inlooptrechters stabiel geschroefd. De inlooptrechter zorgt voor een probleemloze in en uitloop van de lamellen in de kast maar is tevens de aanslag voor de onderlijst. Dit is belangrijk, daar meer en meer motoren op kracht afslaan. Alle voorzet rolluikkasten, geleiders en onderlijsten worden bij ROMA voorzien van een poedercoatkleuring. Bij onze collega’s is dat nagenoeg altijd een natlaklaag. Daarom werken zij met standaardkleuren bij rolluiken en kan er bij ROMA uit elke RAL-kleur gekozen worden.

 

Zelfs de uitvoeringen zijdeglans, mat en structuur zijn bij gëxtrudeerde rolluiken zonder meerkosten te kiezen. Het grootste kwaliteitsverschil bij rolluiken zit hem in de kastdikte. De bodemkwaliteiten starten al bij 0,6 mm wanddikte. ROMA heeft bij rolgevormde (ook wel geplooide kasten genoemd) kasten al een wanddikte van 1,0 mm. Dit is duidelijk zichtbaar, dat de kast stabieler en strakker is. De overtreffende trap in kastkwaliteit is een geëxtrudeerde uitvoering. Hier is de wanddikte al snel 2 mm. Naast niet deukgevoelig, strak en veel nettere afwerking (blind geschroefd, geen blanke zaagkanten zichtbaar) is de kast veel stiller bij regen.

 

De rolgevormde rolluikkast werkt als een gitaarkast en versterkt het geluid van elke grote regendruppel. Dit geluid zal bij een geëxtrudeerde rolluikkast van ROMA nagenoeg niet hoorbaar zijn. Wat ook gezegd mag worden dat na het poedercoaten de geëxtrudeerde rolluikkast super strak is. Vaak zullen bij een poedercoatproces geplooide kasten iets vervormen. We noemen dit “ontlaten”.

 

De ROMA rolluiken kunnen in een kast worden gecombineerd met maximaal 3 stuks op een motor en tot een maximale rolluikbreedte van 6000 mm. De grootste hoogte die een ROMA rolluik kan realiseren is 4730 mm. De maximale breedte uit een stuk is van een mini ROMA rolluik 4400 mm.

Vind een verkooppunt bij in de buurt

Voer uw postcode in om de dichtstbijzijnde dealer te vinden

Meer zien of mogelijk geïnteresseerd? Laat van u horen!